Małe, duże, średnie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ja polecam jeszcze z galaretką czekoladową.
Składniki:
Bezy:
150 ml białek(zimnych)
szczypta soli
220 g cukru
1 łyżeczka octu
Galaretka czekoladowa:
150 ml likieru czekoladowego
30 ml ciepłej wody
2 łyżeczki żelatyny
100 g orzechów laskowych
2-3 kostki czekolady gorzkiej
Bezy z czekoladową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod sam koniec miksowania wlać ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzać ubite białka na około formując coś w rodzaju "gniazdka". Włożyć do piekarnika nagrzanego na 110 stopni z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 stopni i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez całą noc.
Galaretka czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do likieru, wymieszać i pozostawić do momentu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę rozlać do środka bezowych gniazdek i odłożyć by galaretka stężała.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, wsypać do bawełnianego ręcznika, zwinąć i pocierając ręką usunąć skórkę.
Posiekanymi orzechami i czekoladą posypać po czekoladowej galaretce.
Komentarze