Bezy

4.49 (201 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bezy lekkie, kruchutkie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • białka z dwóch jaj, cukier kryształ 80-90 g, szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 90-100 °C. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką i wyciskamy dowolny kształt. Czas pieczenia zależy od piekarnika i czy mają byc ciągnące. Najlepiej kontrolować pod koniec suszenia. Około godziny lub dłużej.
    Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować