Delikatny jak pianka, wilgotny sernik z serka homogenizowanego na herbatnikach, upieczony bez dodatku masła ani margaryny
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
80 dag waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
4 jajka rozmiar L
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
herbatniki petit beurre do wyłożenia dna formy – u mnie wystarczyła paczka 10 dag
masło i bułka tarta do foremki
Beztłuszczowy sernik z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę o wymiarach 30x24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wyłożyć herbatnikami.
2.Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termo obiegiem (około 165-170 bez termo obiegu).
3.Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę mannę wymieszać, dodać do serka homogenizowanego.
4.Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć na biało z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać do serka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać.
5.Masę przełożyć do formy na herbatniki.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze