Uwielbiam gotować, a także eksperymentować w kuchni. Ten przepis powstał po moim powrocie z Hiszpanii, gdzie zakochałam się w smaku sosu beszamelowego. Danie to szczególnie polecam wegetarianom.
60 min
Składniki:
● 1/2 op. makaronu lasagne
● 2 cebule
● 2 puszki tuńczyka w oleju
● 150 ml sosu pomidorowego
● olej do smażenia
Sos beszamelowy:
● 2 łyżki masła
● 2 szkl. mleka
● 2 łyżki mąki
● sok z cytryny
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
Beszamelowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makaronu namaczamy
w gorącej wodzie, uważając, by
się nie posklejały. Robimy sos
beszamelowy: roztapiamy masło
i ciągle mieszając, stopniowo
wsypujemy mąkę. Gdy
masa będzie gładka, cienką
strużką wlewamy mleko i podgrzewamy
na małym ogniu, aż
zgęstnieje. Doprawiamy sokiem,
solą, pieprzem i gałką.
2.Cebule obieramy, drobno
siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy
osączonego tuńczyka
i mieszamy. Chwilę podgrzewamy.
Wlewamy sos pomidorowy,
mieszamy i dodajemy
1/3 sosu beszamelowego.
Podgrzewamy, od czasu do
czasu mieszając.
3.Płaty makaronowe osuszamy
ręcznikiem kuchennym. Na
każdy płat wykładamy porcję
nadzienia i zawijamy w roladki.
Do naczynia żaroodpornego
wlewamy sos pomidorowy.
Układamy roladki miejscem
łączenia do spodu. Polewamy
pozostałym sosem beszamelowym
i pieczemy ok. 20 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 °C.
Komentarze