Beatka

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Ciasto upiekłam dla babci na ,,Dzień Babci". Jest może pracochłonne ale dla ukochanej osoby można zrobić wszystko. Przepis ze zbiorów siostry Anastazji.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    40 dag masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki wiśniowe
    2 galaretki agrestowe
    30 dag zielonych winogron
    duża puszka brzoskwiń
    dowolne owoce (ja dałam mieszankę owoców tropikalnych z puszki)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Beatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut.
  • 3. Szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 4. Krem podzielić na trzy części.
  • 5. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody (osobno zielona i czerwona).
  • 6. W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka. Na jasny biszkopt nałożyć jedną część kremu, na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , zalać tężejącą zieloną galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyć 2 część kremu.
  • Beatka 7. Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń, przykryć ostatnią część kremu. Położyć dowolne owoce i zalać galaretką czerwoną.

Porady

Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować