Przepis na tę sałatkę otrzymałam podczas pobytu w klasztorze Benedyktynów we Francji. Smakowała wybornie z kromką świeżego razowego chleba, być może dlatego, że mnisi używali tylko ziół i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie.
20 min
Składniki:
a. składniki podstawowe z zestawu:
• 150 g ryżu (mix białego basmati i dzikiego)
• 1 cukinia
• 100 g boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
b. składnik podstawowy dodatkowy:
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
c. składniki robocze:
• 2 łyżki świeżego estragonu
• 2 łyżki świeżego tymianku
• 2 łyżki listków bazylii
• 50 ml oliwy
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki octu balsamicznego
• sól, pieprz
d. dekoracja
• kilka listków bazylii
Benedyktyńska sałatka z serca prowansji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek powoli wytapiamy na suchej patelni aż otrzymamy chrupiące i kruche chipsy. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w cieniutkie słupki tzw. julienne. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet i zmiażdżony czosnek. Zakręcamy pokrywkę i potrząsamy tak długo, aż otrzymamy gęsty sos, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce mieszamy wystudzony ryż, cukinię i kawałki tuńczyka odsączone z zalewy, dodajemy porwane listki świeżych ziół i sos. Sałatkę posypujemy pokruszonymi chipsami z boczku.
Komentarze