To aromatyczny, pyszny drożdżowiec w wersji na ostro.Doskonały pomysł na zagospodarowanie bazylii jeśli w naszym zielniku jest jej akurat urodzaj! Bułeczki najlepiej smakują z masłem.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Blaszka 24x36cm
Ciasto drożdżowe:
• 0,5 kg mąki,
• 2 jajka,
• 1 łyżka cukru,
• 0,5 łyżeczki soli,
• 1 łyżeczka suszonej bazylii,
• 1 szklanka mleka,
• 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
• 5 dag drożdży
Nadzienie bazyliowe:
• Około 170 g orzeszków ziemnych niesolonych,
• 4-5 garści listków bazylii,
• 2 ząbki czosnku,
• Pieprz, sól do smaku,
• 4-5 łyżek tartego sera żółtego,
• 5 łyżek oliwy z oliwek
Bazyliowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, bazylię, mąkę, pozostałe letnie mleko.
Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte należy rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie masę bazylikowo-orzeszkową i rolujemy ciasto. Roladę dzielimy na 12 części. Układamy je na blaszce zwojem ku górze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 min w 180˚C.
2.Orzeszki miksujemy w malakserze lub za pomocą Bendera. Do zmiksowanych dokładamy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na jednolita masę.
Gotową masę wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.
Komentarze