Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Bułeczki nie tylko rewelacyjnie smakują, ale mają piękną barwę z odcieniach koloru pomarańczowego. Najlepsze ze świeżym masełkiem. POLECAM
Składniki:
Składniki na około 10 sztuk:
• 0,5 kg mąki,
• 1 jajko,
• ½ szklanki mleka,
• ½ szklanki wody,
• Około1 płaska łyżeczka soli,
• 1 łyżeczka cukru,
• 3-4 łyżki oleju z pomidorów,
• 120 g suszonych pomidorów z oleju ( po odsączeniu z oleju),
• Łyżeczka suszonej bazylii,
• 0,5 kostki drożdży,
• 2-3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu bułeczek
Bazyliowo-pomidorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Wodę delikatnie podgrzewamy.
2.Do podrośniętego rozczyny dokładamy pozostałe składniki ciasta: jajko, wodę, sól, mąkę, olej z pomidorów. Zagniatamy ciasto. Około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki.
3.Na koniec dokładamy bazylie oraz pomidory. Mieszamy i całość odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
4.Wyrośnięte ciasto
5.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Dzielimy na około 10 części
6.Z każdej części formujemy bułkę. Gotowe bułki układamy na blaszkę. Możemy delikatnie je naciąć. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem. Pieczemy około 25-30 minut w 180˚C.
Komentarze