Bawole oczy

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam piec ciasta, zdobić torty dla dzieci i czytać książki.

Składniki:

  • ● 50 dag mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 25 dag margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 3 łyżki gęstej śmietany
    ● 4 żółtka
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● łyżeczka sody
    ● powidła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bawole oczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Mieszamy z cukrami.
    Dodajemy żółtka, śmietanę i miękką margarynę (łyżkę
    odkładamy). Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.
    Do jednej wsypujemy kakao i sodę, wyrabiamy.
  • 2. Formę (23x31 cm) smarujemy resztą margaryny. Dno
    wylepiamy jasnym ciastem.
    Smarujemy powidłami.
    Z ciemnego ciasta
    formujemy małe
    kulki, lekko spłaszczamy.
    W każdej robimy
    wgłębienie. Układamy
    obok siebie na powidłach,
    lekko dociskając.
    Wypełniamy powidłami.
  • 3. Pieczemy ok. 40
    minut w temperaturze
    200 °C. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować