batoniki śniadaniowe

4.47 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne pełnowartościowe domowe batoniki :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 gramów płatków owsianych górskich
    40 gramów otrębów (dałam pszenne)
    90 gramów migdałów
    100 gramów słonecznika
    130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli)
    2 łyżki wiórków kokosowych
    60 gramów masła
    150 gramów miodu
    100 gramów brązowego cukru
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • batony 1. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nią otręby i płatki owsiane, podsuszyć je przez 10 minut w temperaturze 160 stopni, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
    Słonecznik podprażyć na suchej patelni, migdały pokroić na plasterki i również podprażyć w ten sam sposób.

    Morele pokroić na mniejsze kawałki.

    Morele, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać.

    Masło roztopić w dużym rondlu, dolać miód i wsypać cukier, sól, smażyć wszystko przez minutkę do rozpuszczenia cukru. Do rondla wsypać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać, by syrop pokrył wszystkie bakalie.

    Blachę o wymiarach 24x28 cm lub blachę kwadratową o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć gorąca masę, rozprowadzić łyżką, poczekać parę minut by masa nie była wrząca i ugnieść ręką (uważajcie, by się nie poparzyć !)
  • 2. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i przypiekać dopóki masa się nie zezłoci ( u mnie około 22 minuty).

Porady

Kroić po ostudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować