Batoniki owsiane z żurawiną

4.5 (140 ocen)

Zdrowe, smaczne i do tego bardzo łatwe do wykonania. Dokładnie wiemy co w nich jest, a gdy pominiemy czekoladę to będą mniej kaloryczne. Warto przygotować taki prosty smakołyk na przegryzkę po drugim śniadaniu dla dzieci do szkoły lub sobie do pracy, a i wieczorkiem można pochrupać coś zdrowego

Składniki:

  • (na 14 batoników o szerokości 3 cm)

    2 1/2 banana bez skóry
    5 łyżek słonecznika
    7 łyżek sezamu
    3 łyżki otrąb owsianych
    1/2 szklanki płatków jaglanych
    1 szklanka płatków owsianych (mogą być górskie)
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki ciekłego miodu naturalnego
    Polewa:
    100 g czekolady z co najmniej 45 % zawartością kakao
    1 łyżka miodu
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Przekąski

Batoniki owsiane z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik i sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać by nie przypalić).
  • 2. Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 x 11) bez papieru. Do foremek przełożyć masę, wyrównać lekko dociskając, wysokość tak około 1 cm.
  • 4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor.
    Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.
  • 5. Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy.
    Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować