Batoniki owsiane

0 (0 ocen)

Batoniki z dużą ilością orzechów. Zdrowe, smaczne i pożywne.

Składniki:

  • 1 puszka mleka słodzonego
    250 g płatków owsianych
    50 g masła
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1 szklanka suszonej żurawiny
    1/2 szklanki pestek dyni
    1/2 szklanki pestek słonecznika
    3/4 szklanki orzechów włoskich
    3/4 szklanki orzechów laskowych
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki sezamu
    1 łyżka ekstraktu wanilii

    Forma 24 / 36

Batoniki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki suche 1. Orzechy laskowe podpiec i zetrzeć skórkę. Wszystkie nasiona, płatki i lekko posiekane orzechy wymieszać.
  • Dodawanie mleka 2. Mleko przelać do rondla, dodać masło i ogrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Dodać ekstrakt wanilii i wylać do suchych składników.
  • Mieszanie 3. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Na blaszce 4. Formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wysypać masę i równo rozłożyć a następnie uklepać.
  • Gotowe 5. Wstawić do piekarnika z temp. 150 stopni i piec do lekkiego zrumienienia ok. 50 minut.
  • Studzenie 6. Po wyjęciu z piekarnika, przykryć papierem do pieczenia. Na papierze postawić drugą blaszkę lub jakąś tacę i obciążyć. Po całkowitym wystygnięciu pokroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy