Batoniki musli

0 (0 ocen)

Zdrowe batoniki, idealne na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 175 g płatków owsianych
    50 g otrębów żytnich
    70 g orzechów włoskich
    50 g orzechów laskowych
    50 g suszonych daktyli
    50 g suszonych śliwek
    50 g sezamu
    3 duże łyżki miodu (ok. 100 g)
    3 białka
    200 ml mleka

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone śliwki i daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, usuwamy z owoców pestki i kroimy owoce na mniejsze kawałki.
  • 2. W kubku mieszamy białka z mlekiem, a następnie zalewamy tą mieszanką płatki owsiane oraz otręby. Orzechy laskowe i włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W tym celu można zawinąć orzechy w lniany ręcznik i uderzyć w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa.
  • 3. Do płatków owsianych dodajemy orzechy, sezam, miód i dokładnie wszytko mieszamy. Na sam koniec dodajemy suszone owoce.
  • 4. Blaszkę o wymiarach 30 x 20 wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy przygotowaną masę i dokładnie ją wyrównujemy i dociskamy ręką do blaszki. Tak przygotowaną masę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160⁰C przez około 40 minut, do momentu aż się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do przestudzenia na około 30 minut i dopiero po tym czasie kroimy ciasto na prostokątne batoniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy