175 g płatków owsianych
50 g otrębów żytnich
70 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
50 g sezamu
3 duże łyżki miodu (ok. 100 g)
3 białka
200 ml mleka
Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone śliwki i daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, usuwamy z owoców pestki i kroimy owoce na mniejsze kawałki.
2.W kubku mieszamy białka z mlekiem, a następnie zalewamy tą mieszanką płatki owsiane oraz otręby. Orzechy laskowe i włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W tym celu można zawinąć orzechy w lniany ręcznik i uderzyć w nie kilka razy tłuczkiem do mięsa.
3.Do płatków owsianych dodajemy orzechy, sezam, miód i dokładnie wszytko mieszamy. Na sam koniec dodajemy suszone owoce.
4.Blaszkę o wymiarach 30 x 20 wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy przygotowaną masę i dokładnie ją wyrównujemy i dociskamy ręką do blaszki. Tak przygotowaną masę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160⁰C przez około 40 minut, do momentu aż się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do przestudzenia na około 30 minut i dopiero po tym czasie kroimy ciasto na prostokątne batoniki.
Komentarze