Batoniki musli

4.5 (162 ocen)

Pyszne batoniki musli z czekoladą, suszonymi owocami i orzechami. Bardzo sycące, idealne na przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

  • - 2 szklanki płatków owsianych

    - 1 szklanka słonecznika łuskanego

    - 1 szklanka pestek z dyni

    - 1 szklanka sezamu

    - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    - 1 szklanka solonych orzeszków

    - 100 g migdałów lub płatków migdałowych

    - 100 g suszonej żurawiny

    - garść posiekanych, suszonych śliwek

    - 125 g masła

    - 2 tabliczki gorzkiej czekolady

    - 1/2 szklanki cukru trzcinowego

    - 3 łyżki masła orzechowego

    - 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni i sezam wysypujemy na blachę od piekarnika. Pieczemy 15 minut w temp. 170 stopni, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki, aby się nie przypiekły. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy orzechy, migdały i suszone owoce. Wszystko mieszamy i przesypujemy do miski. W rondelku umieszczamy masło, kawałki czekolady, cukier, masło orzechowe oraz miód. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do miski i wszystko razem mieszamy, następnie wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, po czym kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować