Wyśmienita uczta dla wielbicieli kokosu i batoników bounty.
3 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na 15 średnich batoników lub 30 małych kulek.
300 g wiórków kokosowych
150 ml śmietany kremowej 30%
100 g cukru pudru
100 g margaryny
Polewa:
300 g czekolady mlecznej, białej lub gorzkiej
1 łyżka mleka
1 łyżka margaryny
Batoniki "bounty" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę kremową, margarynę i cukier puder rozpuścić. Odstawić i wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i wstawić miskę do zimnej wody by masa ostygła ( ok. 30 min.) Formować małe batoniki lub kulki, ( Ja zrobiłam za pomocą papieru do pieczenia, wyłożyłam masę i zwinęłam w rulon formując batoniki. Pocięte batoniki włożyć do zamrażarki na ok 1-2 godziny.
Czekoladę, margarynę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Każdy batonik lub kulkę zanurzyć w czekoladzie i włożyć do lodówki do do momentu stwardnienia czekolady.
Smacznego :)
Komentarze