Bataty faszerowane boczkiem i mozzarellą

4.99 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Mało znane ale warte spróboania słodkie zemniaki

  • 60 min

Składniki:

  • 2 bataty po ok 500 g każdy
    12 plastrów boczku
    1 kulka mozzarelli
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    świeże zioła ; bazylia, majeranek, oregano
Wystaw ocenę:

4.99 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bataty faszerowane boczkiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty oskrobać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok15 min)
    Odcedzić, wystudzić. Łyżeczką do kulek wydrążyć wnętrza.
    Boczek przysmażyć z obu stron wytapiając nadmiar tłuszczu , zdjąć na talerz , na ten sam tłuszcz wrzucić wnętrza batatów i dodać czosnek drobno posiekany, doprawić solą i pieprzem.
    Do każdego kawałka batata układać na przemian boczek i przysmażone kulki wraz z czosnkiem i tłuszczem.
    Obłożyć mozzarellą, posypać oregano i zapiec przez ok 15 min w temp 180 st.
    Podawać z sałatką lub salsą z pomidorów
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować