Barszczyk z botwinki

0 (0 ocen)

  • 30 min

W sezonie na botwinkę koniecznie gotujemy barszczyk botwinkowy. Dodatek jajka i słonej fety znakomicie podkreśla jego słodkawy smak.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami
    • sól, pieprz
    • 2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego
    • 3 łyżki masła
    • sok z 1 cytryny
    • 4 jajka
    • 4 kawałki sera feta

Barszczyk z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki - osobno liście, osobno łodyżki. Malutkie buraczki pokroić w plasterki.
    • W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim buraczki i łodyżki.
    • Dolać 1,5 litra gorącej wody, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz do smaku.
    • Gotować do miękkości buraczków. Zakwasić sokiem z cytryny.
    • Podawać z gotowanym jajkiem i pokruszoną fetą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy