Barszczyk botwinkowy z jajkiem

0 (0 ocen)

Pyszna gęsta zupa młodych liści i buraczków buraka ćwikłowego.

Składniki:

  • młoda botwinka im więcej tym lepiej u mnie około 1 kg
    3 łyżki masła
    3 litry lekkiego bulionu lub wody
    1 - 2 ząbki czosnku
    cytryna
    gałązka lubczyku
    natka pietruszki
    koperek
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    papryczka chili
    szklanka wiejskiej gęstej śmietany
    sól lub vegeta
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy

Barszczyk botwinkowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę dokładnie myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka. Gdy mam już wystarczająco botwiny dodaję masło i 2 szklanki wody lub bulionu i kilka minut podduszam. Gdy botwina "siądzie" na dnie garnka, dodajemy resztę bulionu/wody. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty czosnek, chili, liście, ziele i sól, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo,

Porady

Botwina znacznie zmniejsza swoją objętość więc ja by mieć gęstą zupę, a nie samą "wodę", kroję pełny garnek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy