Pyszna gęsta zupa młodych liści i buraczków buraka ćwikłowego.
Składniki:
młoda botwinka im więcej tym lepiej u mnie około 1 kg
3 łyżki masła
3 litry lekkiego bulionu lub wody
1 - 2 ząbki czosnku
cytryna
gałązka lubczyku
natka pietruszki
koperek
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
papryczka chili
szklanka wiejskiej gęstej śmietany
sól lub vegeta
pieprz czarny
pieprz ziołowy
Barszczyk botwinkowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinę dokładnie myjemy, kroimy, wrzucamy do garnka. Gdy mam już wystarczająco botwiny dodaję masło i 2 szklanki wody lub bulionu i kilka minut podduszam. Gdy botwina "siądzie" na dnie garnka, dodajemy resztę bulionu/wody. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty czosnek, chili, liście, ziele i sól, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo,
Porady
Botwina znacznie zmniejsza swoją objętość więc ja by mieć gęstą zupę, a nie samą "wodę", kroję pełny garnek.
Komentarze