barszczyk czerwony z ziemniakami jak u mamy

5 (147 ocen)

  • 30 min

przepis dostałam od mamy, to jest jeden z ulubionych smaków z mojego dzieciństwa...

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 - 1,5 kg. buraków
    ziemniaki
    kawałek słoninki
    2 - 4 cebule
    śmietana 18%
    mąka
    ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy
    przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier, magi do zup, kostki rosołowe (drobiowe lub wołowe) lub wywar np ze skrzydełek
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszczyk czerwony z ziemniakami jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i umyć, można pokroić na połówki, ćwiartki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych lub przyprawy uniwersalnej (można zastąpić solą), ziela angielskiego, pieprzu (w ziarenkach) i liścia laurowego.
    Proponuję gotować na małym ogniu pod przykryciem, żeby woda zbytnio nie odparowała.
  • 2. W tym czasie pokroić drobno słoninkę lub boczek jak kto woli oraz cebulę. Na rozgrzaną patelnie wrzucić słoninę. Kiedy już się zrumieni, a tłuszcz się wytopi dodać cebulkę i lekko posolić.Podsmażyć aż cebulka będzie miękka.
    Gdy buraki są już miękkie wtedy w oddzielnym naczynku zmieszać mąkę ze śmietaną. Powstałą "zaprawę" wlać do wrzącego barszczy i chwilkę zagotować. Doprawić do smaku przyprawami.
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i utłuc.
    Ziemniaki nałożyć na talerz, okrasić słoninką i cebulką, dodać barszcz i SMACZNEGO!

Porady

niektórzy kroją ziemniaki w kostkę i gotują razem z burakami i barszczykiem ale zdecydowanie polecam tą wersję, smakuje wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować