Barszcz zabielany z ziemniakami i lubczykiem

5 (160 ocen)

  • 30 min

Mój synek, mąż i ja uwielbiamy tak podany barszczyk, dlatego robię go bardzo często :) Jego smak i kolor jest idealnie buraczkowy, zapach aromatyczny a cała zupka bardzo sycąca i smaczna! Z talerzy znika on w dosłownie kilka chwil :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    700 g buraków (obranych)
    150 g marchewki (obranej)
    1,75 l gorącego rosołu
    1/3 szklanki śmietany
    2 średnie ząbki czosnku
    450 g ziemniaków (obranych)
    odrobina kwasku cytrynowego
    duża szczypta cukru
    pieprz czarny mielony
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżka czosnku granulowanego
    sól
    4 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz zabielany z ziemniakami i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, osączamy, kroimy w kostkę.
  • 2. Buraki i marchewkę ścieramy w robocie kuchennym na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, posypujemy kwaskiem cytrynowym, szczyptą cukru, szczyptą soli, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Następnie częściowo warzywa miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i jeszcze raz blendujemy, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 4. Gotową zupę przyprawiamy, dodajemy posiekany lubczyk, drobno posiekany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 5. Podajemy posypaną świeżym lubczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować