Mój synek, mąż i ja uwielbiamy tak podany barszczyk, dlatego robię go bardzo często :) Jego smak i kolor jest idealnie buraczkowy, zapach aromatyczny a cała zupka bardzo sycąca i smaczna! Z talerzy znika on w dosłownie kilka chwil :)
30 min
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
700 g buraków (obranych)
150 g marchewki (obranej)
1,75 l gorącego rosołu
1/3 szklanki śmietany
2 średnie ząbki czosnku
450 g ziemniaków (obranych)
odrobina kwasku cytrynowego
duża szczypta cukru
pieprz czarny mielony
pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
4 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
Barszcz zabielany z ziemniakami i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, osączamy, kroimy w kostkę.
2.Buraki i marchewkę ścieramy w robocie kuchennym na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, posypujemy kwaskiem cytrynowym, szczyptą cukru, szczyptą soli, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
3.Następnie częściowo warzywa miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i jeszcze raz blendujemy, gotujemy jeszcze 5 minut.
Komentarze