Ulubiona zupa mojej córci :))) zrobiłam dla poprawienia humoru i oczywiście poskutkował :)
Składniki:
700 g ugotowanych lub upieczonych wcześniej buraków czerwonych
ok. 2,5 litra wywaru zrobionego na wędzonce i włoszczyźnie ( wędzona kość schabowa lub żeberko )
sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier do smaku
150 ml. słodkiej śmietanki 10 %
posiekana natka pietruszki do posypania
ziemniaki ugotowane i biała kiełbasa, pokrojone w kostkę w ilości wg możliwości zjedzenia
Barszcz zabielany z ziemniakami i kielbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar na wędzonce i włoszczyźnie. Ugotowane lub upieczone wcześniej buraczki zetrzeć na tarce.
Wywar odcedzić i wrzucić do niego buraczki, zmniejszyć temperaturę gotowania aby nie buzowało tylko parzyło.
Dodać kwasek cytrynowy, cukier i inne przyprawy do własnego smaku, odstawić i leciutko przestudzić, wlać zahartowaną śmietanę.
Na talerzu położyć pokrojone gorące ziemniaki i kiełbasę, zalać gorącym barszczem, posypać natką.
Komentarze