Barszcz z pieczoną białą kiełbasą i rozmarynem

0 (0 ocen)

Pyszny i bardzo aromatyczny

Składniki:

  • 2l wody
    3-4 białe kiełbasy
    400g wędzonego boczku
    3 cebule
    0.5l żurku w butelce
    ok. 150g chrzanu
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki śmietany 18%
    3 jajka ugotowane na twardo
    20g suszonych grzybków
    3 liście laurowe
    2 łyżki oleju
    suszony majeranek
    gałązka świeżego rozmarynu

    dodatkowo:
    500g ziemniaków
    200g kiełbasy (lub boczek/wędlina) do okraszenia ziemniaków
    1 cebula
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz z pieczoną białą kiełbasą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 2l wody i gotujemy. Zmniejszamy gaz i wkładamy białą kiełbasę. Parzymy.
    Kiełbasę wyjmujemy i do wywary z kiełbasy dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, rozgniecione 2 ząbki czosnku, liście laurowe, grzybki i łyżeczkę suszonego majeranku.Gotujemy.
    Cebule kroimy w piórka i smażymy na złoto na oleju i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Żur mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy. Z jajek wyciągamy żółtka i dodajemy do nich kilka łyżek wywaru. Rozgniatamy i dodajemy kwaśną śmietanę. Mieszamy całość i dodajemy do garnka. Białka drobniutko siekamy i dodajemy do barszczu wraz z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • przed pieczeniem 2. Białą kiełbasę nacinamy i obsmażamy na rumiano na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy gałązkę rozmarynui ząbek czosnku. Polewamy olejem i zapiekamy ok. 20 minut w 190st.
  • okrasa przed dodaniem cebuli 3. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym ubijamy.
    Na patelni smażymy kiełbasę z cebulą.
  • 4. Kiełbasę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerz. Zalewamy barszczem. Do drugiego naczynia przekładamy ubite ziemniaki i polane tłuszczem z okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować