Barszcz z krokietami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zajadamy się często, nie tylko od święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g buraków
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    2 kwaśne jabłka
    sok z cytryny
    2 kapelusze suszonych podgrzybków
    cukier
    ziarna pieprzu
    1 łyżka majeranku
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    250 ml kwasu z kiszonych ogórków
    2 liście laurowe
    sól, pieprz

    Farsz:

    500 g kiszonej kapusty
    2 liście laurowe
    250 g pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    suszony lubczyk
    sól, pieprz

    Naleśniki:

    2 jajka
    5-6 łyżek mąki
    150 ml mleka
    100 ml wody gazowanej

    Dodatkowo:

    mąka
    2 jajka
    bułka tarta
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz z krokietami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz z krokietami 1. Warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny.

    Farsz:

    Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy.
    Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką.
    Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.

    Naleśniki:

    Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
    mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
    po ok. 2 min z każdej strony.


    Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy.
    Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano.

    Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem.

    Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować