Barszcz z fasolą i kiełbasą

4.97 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny, pożywny barszcz - z powodzeniem zastępuje dwa dania.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g drobnej fasoli Jaś
    5 buraczków
    2-3 ziemniaki
    1 litr rosołu
    200 g dowolnej kiełbasy
    2 łyżki oleju
    sok z cytryny (ew. kwasek cytrynowy)
    1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany
    1-4 łyżki gęstej śmietany
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz z fasolą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy i namaczamy na noc.
  • 2. Rano fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
    Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki - zalewamy rosołem i gotujemy 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do buraków i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy fasolę - razem z wodą w której się gotowała.
  • 3. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy. Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 4. Śmietanę dodajemy albo do całej zupy, albo do każdej porcji oddzielnie - zależnie od naszych upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować