Barszcz z fasolą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy i namaczamy na noc.
2.Rano fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki - zalewamy rosołem i gotujemy 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do buraków i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy fasolę - razem z wodą w której się gotowała.
3.Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy. Wszystko razem zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4.Śmietanę dodajemy albo do całej zupy, albo do każdej porcji oddzielnie - zależnie od naszych upodobań.
Komentarze