Barszcz wielkanocny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wielkanoc w naszym domu pachnie właśnie tym barszczem. Od lat, od zawsze. Ten barszcz, to nasza rodzinna, niezmienna wielkanocna tradycja.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • BARSZCZ::
    - buraki czerwone (upieczone w łupinach w piekarniku, przez ok. 2 godziny): 1.3 kilograma
    - włoszczyzna (kawałek pora, selera, 2 marchewki, pietruszka): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 6 sztuk
    - zimna woda: 2.5 litra
    - wędzonka (u mnie żeberka wędzone): 30 dekagramów
    PRZYPRAWY DO BARSZCZU::
    - sól (lub mniej): 2 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony (do smaku): 1 szczypta
    - cukier: 1.5 łyżeczki
    - ocet: 3 łyżki
    - chrzan tarty: 160 gramów
    DODATKI DO BARSZCZU::
    - szynka (typu wiejska lub gotowana): 35 dekagramów
    - boczek parzony wędzony (chudy): 35 dekagramów
    - kiełbasa (typu wiejska, krucha lub podobna): 45 dekagramów
    - jajka ugotowane na twardo: 10 sztuk
    DO ZABIELENIA BARSZCZU::
    - śmietanka słodka 18%: 250 mililitrów
    - mąka pszenna: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upieczone buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry, włożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki barszczu (oprócz wędzonki), zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu (do uzyskania pięknego koloru) ok. 45 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć wszystkie warzywa, a do wywaru włożyć wędzonkę i nadal gotować aż wywar nabierze wędzonego smaku. Dodać przyprawy (oprócz chrzanu) - soli ok. 2 łyżeczek lub mniej w zależności od tego, jak słone są wędliny, które dodajemy do barszczu. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Barszcz pozostawić najlepiej do następnego dnia w chłodnym miejscu, aby przeszedł smakiem.
  • 2. * Barszczu po odcedzeniu powinno pozostać ok. 2 litrów.
  • 3. Barszcz podgrzać. Szynkę i boczek (od boczku odkroić skórę) pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki (ważne, aby użyć wędlin bardzo dobrej jakości), dodać do barszczu i na wolnym ogniu gotować ok. pół godziny. Dodać chrzan.
  • 4. W śmietance dokładnie rozprowadzić mąkę i wlać na gotujący się barszcz. Zagotować. Wyłączyć.
  • 5. Jajka pokroić w ćwiartki a ćwiartki na połowy. Włożyć do barszczu.
  • 6. * Podawać ze świeżym chlebem.
  • 7. ** Jeżeli ktoś lubi ostrzejszy smak, rozlany do talerzy barszcz doprawia dodatkowo tartym chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować