1/2 kg buraków
100 g fasoli
150 ml soku pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
1/2 małej kapusty włoskiej
1/2 kości
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 mały seler
1 por
Kwaśna śmietana
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
Cukier
Ziele angielskie
Liść laurowy
4 nieduże ziemniaki
100 g ugotowanej fasolki szparagowej
Barszcz ukraiński (ghs version) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukać ,na co najmniej 6 godzin namoczyć w zimnej wodzie ,po czym gotować w tej samej wodzie około 1,5 godziny ,pod koniec dodając łyżeczkę soli. Kiedy fasola będzie miękka ,odcedzić. Buraki oczyścić ,dokładnie umyć i ,niedobrane ,gotować około godziny. W tym czasie przygotować bulion mięsno-warzywny ,gotując kości razem z warzywami w osolonym wrzątku dodając przyprawy (ziele angielskie ,liść laurowy ,sól i kilka ziarenek czarnego pieprzu). Po zagotowaniu wyjąć kości i warzywa. Marchew pokroić w pół talarki. Do powstałego bulionu wrzucić buraki pokrojone w większą kostkę ,fasolę ,ziemniaki pokrojone w kostkę ,poszatkowaną kapustę i sok z pomidorów ,gotować około 40 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową ze słoika ,doprawić do smaku sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Podawać z kwaśną śmietaną
Komentarze