barszcz ukrainski to zupa ktora niezmiennie przypomina mi moja mame i jej kuchnie.Moja mama jednak dodaje botwinke,u mnie jest ona praktycznie nie do zdobycia poza sezonem,wiec oto wersja bez:)
60 min
Składniki:
na 6-8 porcji
1) 4 duze udka drobiowe
2) 400g ugotowanej bialej fasoli(puszka)
3) 3-4 duze ziemniaki,pokrojone w kostke
4) 2 cebule pokrojone w kostke i przesmazone
5) 3 duze marchewki,drobno posiekane
6) 400g ugotowanych buraczkow,startych na duzych oczkach.
7) ok 150ml zakwasu buraczanego do barszczu
8) 2-3l bulionu drobiowego
9) ok 250g bialej kapusty
10) 50g przecieru pomidorowego
11) 100ml smietanki slodkiej
12) sol,pieprz do smaku
13) ewentualnie koperek do przybrania.
Barszcz ukrainski w mojej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)marchew,udka oraz kapuste gotuje w bulionie do miekkosci(najczesciej ok 40min) na malym ogniu.nastepnie wyjmuje udka,obieram ze skory i kosci i odstawiam mieso na bok.marchew wyjmuje i kroje w kostke.wkladam zpowrotem do wywaru.
2) do wywaru dodaje przesmazona cebulke i pokrojone ziemniaki,gotuje do miekkosci,wtedy na ok 10min dodaje starte buraczki,oplukana fasole,zakwas buraczany i przecier.gotuje max 10min,inaczej buraki straca kolor. wrzucam mieso zpowrotem do wywaru,sprawdzam doprawienie-sola pieprzem i cukrem.na koniec dodaje smietanki..na talerzu dekoruje koperkiem, gotowe:)
Komentarze