Barszcz ukrainski w mojej wersji

0 (0 ocen)

  • 60 min

barszcz ukrainski to zupa ktora niezmiennie przypomina mi moja mame i jej kuchnie.Moja mama jednak dodaje botwinke,u mnie jest ona praktycznie nie do zdobycia poza sezonem,wiec oto wersja bez:)

  • 60 min

Składniki:

  • na 6-8 porcji

    1) 4 duze udka drobiowe
    2) 400g ugotowanej bialej fasoli(puszka)
    3) 3-4 duze ziemniaki,pokrojone w kostke
    4) 2 cebule pokrojone w kostke i przesmazone
    5) 3 duze marchewki,drobno posiekane
    6) 400g ugotowanych buraczkow,startych na duzych oczkach.
    7) ok 150ml zakwasu buraczanego do barszczu
    8) 2-3l bulionu drobiowego
    9) ok 250g bialej kapusty
    10) 50g przecieru pomidorowego
    11) 100ml smietanki slodkiej
    12) sol,pieprz do smaku
    13) ewentualnie koperek do przybrania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukrainski w mojej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)marchew,udka oraz kapuste gotuje w bulionie do miekkosci(najczesciej ok 40min) na malym ogniu.nastepnie wyjmuje udka,obieram ze skory i kosci i odstawiam mieso na bok.marchew wyjmuje i kroje w kostke.wkladam zpowrotem do wywaru.
    2) do wywaru dodaje przesmazona cebulke i pokrojone ziemniaki,gotuje do miekkosci,wtedy na ok 10min dodaje starte buraczki,oplukana fasole,zakwas buraczany i przecier.gotuje max 10min,inaczej buraki straca kolor. wrzucam mieso zpowrotem do wywaru,sprawdzam doprawienie-sola pieprzem i cukrem.na koniec dodaje smietanki..na talerzu dekoruje koperkiem, gotowe:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować