Barszcz Ukraiński

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Uwielbiamy! Nie ma z nim tak hop siup! Ale efekt rewelacyjny!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    300 g wołowiny z kością np. szponder
    porcja rosołowa drobiowa
    5 buraków
    porcja włoszczyzny w tym 2 marchewki, 1 pietruszka, por i seler
    pół puszki białej fasoli
    2 łyżki passaty
    3 ziemniaki
    liść laurowy
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do średniej wielkości garnka wkładamy mięso na wywar i zalewamy wodą około 3/4 objętości naczynia. Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie umyte buraki owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę i pora w paseczki, a ziemniaki w średniej wielkości kosteczkę. Upieczone buraki wyjmujemy z pieca, po wystygnięciu ścieramy na tarce na średnich oczkach. Do mięsnego wywaru dodajemy pokrojone warzywa, prócz buraków, liść laurowy i gotujemy następne 45 min. Po tym czasie dodajemy starte buraki i odsączoną fasolę oraz passatę. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z natką pietruszki, kwaśną śmietaną lub bardziej dietetycznie z jogurtem greckim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować