Barszcz ukraiński

5 (194 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Doskonała zupa na tę porę roku, na koniec zimy.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 buraków czerwonych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    1/8 główki włoskiej kapusty
    10 dag fasoli
    2 pomidory ( moje ze słoiczka własnej roboty )
    łyżka masła
    3 liście laurowe
    sok z polowy cytryny
    sól , pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć. Z marchewek, pietruszki i dwóch buraków ugotować wywar. Fasolę wcześniej namoczoną ugotować w osobnym naczyniu. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem i gotować ok 5 min. Odcedzić.
    Pozostałe buraki zetrzeć na tarce do warzyw i poddusić na masełku.
    Zalać gorącym wywarem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kapustę, listki laurowe, sól i gotować ok 30 min. Następnie dodać ugotowaną fasolę i pomidory ( bez skórki i pokrojone na ćwiartki ). Gotować jeszcze ok 5 min. Na koniec dodać pieprz i sok z cytryny. Podawać z kleksem śmietany.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować