Barszcz ukraiński

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Barszcz to ulubiona zupa rodziny Karpińskich z Jaworzyny Śląskiej.p y Przepadają za nim zwłaszcza dzieci: 8-letni Michał i 3-letnia Ania.

Składniki:

  • ● 70 dag karkówki
    ● 20 dag fasoli
    ● 2 marchewki
    ● 5 średnich buraków
    ● kawałek selera
    ● pietruszka
    ● 4 ziemniaki
    ● 2 liście laurowe
    ● 4 ziarenka ziela angielskiego
    ● pieprz
    ● sól
    ● sok z cytryny
    ● 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
    ● 2 łyżki śmietany
    ● łyżka mąki tortowej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukujemy, moczymy
    przez noc, a następnie gotujemy w tej samej wodzie
    z solą, cząbrem, liśćmi laurowymi
    i zielem angielskim, aż będzie
    miękka.
  • 2. Karkówkę myjemy, wkładamy
    do garnka, dodajemy 3 pokrojone
    w ćwiartki i 2 starte na tarce
    o dużych oczkach buraki. Wlewamy
    sok z cytryny. Gotujemy.
  • 3. Marchewki, selera, pietruszkę
    i ziemniaki obieramy, myjemy,
    kroimy w kostkę i dodajemy
    do zupy. Doprawiamy pieprzem
    i solą. Po 15 minutach wsypujemy
    fasolę, zagęszczamy
    śmietaną wymieszaną z mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować