Nie tylko żurek może być zupą świąteczną. Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć u mnie barszczu szczawiowego z jajkiem, podane z puree ziemniaczanym z cebulką i smażoną kiełbaską. Polecam spróbować takie podanie barszczyku.
Składniki:
Barszcz szczawiowy dla 3-5 osób:
- 1,5 l. wody
- 2 kostki rosołowe
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 mały słoiczek szczawiu (4 łyżki)
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki śmietany słodkiej do zup 12%
- sól, pieprz do smaku
Puree:
- ok. 05 kg. ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy śląskiej lub innej ulubionej
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka i szczypta soli
Barszcz szczawiowy z puree ziemniaczano cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz:
Skrzydełka wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na gaz.
Dodajemy szczaw i gotujemy aż mięso zmięknie. Dodajemy kostki rosołowe oraz pokrojone w kostkę jajka. Gotujemy jeszcze 15 min. Potem odstawiamy barszcz i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Puree:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wstawiamy na gaz. Solimy ( 1 łyżka ). W tym czasie kiedy ziemniaki gotują się, obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, solimy szczyptą soli i wrzucamy cebulkę. Smażymy aż się zarumieni.
Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na oleju ( 1 łyżka ).
Ziemniaki odcedzamy. Dodajemy usmażoną kiełbasę ( bez tłuszczu ) i cebulkę wraz z tłuszczem. Ugniatamy ziemniaki. Nakładamy na talerz do połowy. W druga połowę nalewamy barszcz.
Komentarze