Barszcz szczawiowy z puree ziemniaczano cebulowym

0 (0 ocen)

Nie tylko żurek może być zupą świąteczną. Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć u mnie barszczu szczawiowego z jajkiem, podane z puree ziemniaczanym z cebulką i smażoną kiełbaską. Polecam spróbować takie podanie barszczyku.

Składniki:

  • Barszcz szczawiowy dla 3-5 osób:
    - 1,5 l. wody
    - 2 kostki rosołowe
    - 2 skrzydełka z kurczaka
    - 1 mały słoiczek szczawiu (4 łyżki)
    - 3 jaja ugotowane na twardo
    - 2 łyżki śmietany słodkiej do zup 12%
    - sól, pieprz do smaku

    Puree:
    - ok. 05 kg. ziemniaków
    - 2 pętka kiełbasy śląskiej lub innej ulubionej
    - 1 cebula
    - 3 łyżki oleju
    - 1 łyżka i szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Puree

Barszcz szczawiowy z puree ziemniaczano cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Barszcz:
    Skrzydełka wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na gaz.
    Dodajemy szczaw i gotujemy aż mięso zmięknie. Dodajemy kostki rosołowe oraz pokrojone w kostkę jajka. Gotujemy jeszcze 15 min. Potem odstawiamy barszcz i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Puree:
    Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wstawiamy na gaz. Solimy ( 1 łyżka ). W tym czasie kiedy ziemniaki gotują się, obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, solimy szczyptą soli i wrzucamy cebulkę. Smażymy aż się zarumieni.
    Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na oleju ( 1 łyżka ).
    Ziemniaki odcedzamy. Dodajemy usmażoną kiełbasę ( bez tłuszczu ) i cebulkę wraz z tłuszczem. Ugniatamy ziemniaki. Nakładamy na talerz do połowy. W druga połowę nalewamy barszcz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować