Barszcz czerwony z fasolą

5 (196 ocen)

  • 60 min

Lubicie barszcz ukraiński? Ja dziś zapraszam Was na zapoznanie się z moja wersją tej pysznej zupy

  • 60 min

Składniki:

  • 3 średniej wielkość czerwone buraki
    2 litry wody
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    4 ziarenka pieprzu
    400 g ugotowanej fasoli (biała lub czerwona)
    pęczek świeżego koperku
    1/4 szklanki świeżego soku z czerwonych buraków
    sól i pieprz cytrynowy do smaku
    1 szklanka domowego żurku (zakwas)
    1 marchewka
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy. Gdy buraki zaczynają się gotować zmniejszamy ogień pod garnkiem i dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz solimy 1 łyżeczkę. Gotujemy do miękkość buraków (jeżeli woda podczas gotowania nam się wygotuje to oczywiście ją uzupełniamy). 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w cienkie krążki marchewkę. Gdy buraki i marchewka są już miękkie, dorzucamy fasolę i zalewamy zakwasem żurku. Dolewamy sok z buraków w celu uzyskania ładnego intensywnego czerwonego koloru barszczu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.

Porady

Podajemy gorący posypany zielonym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Fasola Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować