Barszcz czerwony wigilijny- postny na zakwasie

4.47 (180 ocen)

  • 10 min

Tak jak i inne potrawy ta i barszcz wigilijny ma wiele odmian .

  • 10 min

Składniki:

  • 2 buraczki
    ½ pietruszki
    1/8 selera
    2 marchewki
    Sól
    6-8 grzybów suszonych ( zależy od wielkości )
    2 szklanki wody
    1-2 szklanki kwasu z kiszonych buraków ( zależy jak jest intensywny )
    ½ łyżeczki miodu
    Szczypta mielonego pieprzu
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony wigilijny- postny na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane warzywa i buraki zalać wodą , dodać liść laurowy , ziele angielskie , ząbek czosnku, miód , szczyptę soli i gotować ok. 40 minut .Przecedzić .Do wywaru dolać kwasu buraczanego do smaku . Podgrzać – nie gotować .Doprawić do smaku solą , pieprzem i w miarę potrzeby miodem .


Porady

Podawać z uszkami z farszem grzybowym , farszem z kapusty z grzybami , pasztecikami postnymi itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować