barszcz czerwony bez konserwantów

4.5 (154 ocen)

Najważniejszym składnikiem jest sok z buraczków. Kiedy robię sałatkę z buraków i cebuli, zawsze wekuję pozostały sok jest doskonały na barszczyk i nie równa się tym sklepowym produktom.

Składniki:

  • 5 czerwonych buraczków
    dowolne mięso (żeberka,udka, porcja rosołowa)
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sok buraczany ( zawekowany przy robieniu sałatki z buraczków)
    sól
    pieprz
    cukier
    ocet
    mąka pszenna
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony bez konserwantów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 10 min. Buraki myjemy,obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Dodajemy do wywaru mięsnego i doprawiamy przyprawami. Kiedy buraczki i mięso zmiękną wlewamy sok. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu. Na koniec robimy zaprawę z mąki i wody, by zupa była bardziej gęsta.Można również użyć śmietany. Podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno i okraszonymi cebulką z boczkiem.

Porady

Im więcej dodamy soku tym intensywniejszy uzyskamy kolor zupy i lepsze walory smakowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować