Barszcz czerwony

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie kojarzące się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu barszcz czerwony przygotowuję dość często. Podaje go jako dodatek do krokietów, czy bułeczek lub pasztecików z nadzieniem mięsnym. Gorąco polecam – taki barszczyk idealnie rozgrzewa

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 kg czerwonych buraków
    ◦1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
    ◦2-3 łyżki suszonych grzybów
    ◦2 liście laurowe
    ◦3 ziela angielskie
    ◦2-3 ziarna jałowca
    ◦4-5 ząbki czosnku
    ◦majeranek
    ◦tymianek
    ◦1 cebula
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦cukier
    ◦sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyzną, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy ok. 1 ½ litra wody. Do buraków dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, tymianek i majeranek (po ok. 1 łyżce) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.

    Gotujemy jeszcze kilka minut po czym przecedzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować