Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą)

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

U mnie barszcz biały jest podobny do żurku i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie)
    5 ziemniaków (średnich)
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 cebula (mała)
    kawałek selera
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżki majeranku
    sól, pieprz
    150 ml śmietany
    1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie)
    1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku)
    Dodatkowo:
    2 białe kiełbaski (lub wg gustu)
    jajka
    olej do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Jajko

Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
  • 2. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę.
    Całość gotować (około 30 minut) do miękkości warzyw.
  • 3. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę oraz jajka.
    (Kiełbaski można również ugotować z warzywami. Czasami gotuję barszcz zaczynając o ugotowania kiełbasek właśnie z jarzynami. Tym razem wywar powstał z żeberek.)
  • 4. Na koniec wlać zakwas (do smaku) i całość jeszcze chwilkę podgotować.
  • 5. Następnie zupę zaprawić śmietaną i chrzanem.
  • 6. Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jajka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować