Barszcz biały "na szybko"

4.46 (194 ocen)

  • 60 min

Szybka zupa, kiedy nie ma czasu na gotowanie.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g kiełbasy wiejskiej
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 spora cebula
    5 ząbków czosnku
    3-4 łyżki mąki żytniej typ 2000
    3-4 łyżeczki soli
    pieprz do smaku
    250ml śmietany 18%
    4 jajka
    2-3 łyżeczki majeranku
    4 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz biały "na szybko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, zgnieść, drobno posiekać i zetrzeć nożem na desce z niewielka ilością soli. Dodać powstałą masę do mąki, dolać trochę chłodnej wody i wymieszać. Przykryć i odstawić.

    Do garnka wlać 1,2 litra wody. Dodać ziele oraz liście i wstawić do gotowania. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Warzywa wrzucić do garnka z wodą. Kiełbasę pokroić w drobne kawałki i dodać do zupy. Od chwili zagotowania całości zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.
    Po tym czasie zahartować mieszaninę mąki z czosnkiem niewielką ilością gorącego wywaru, po czym połączyć wszystko w garnku. Zagotować i na wolnym ogniu potrzymać 10-15 minut.
    Śmietanę posolić, zahartować tak samo jak mąkę i dodać do zupy. Zagotować i zestawić z ognia. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Jajka ugotować na twardo i do każdego talerza barszczu podać jedno, przekrojone na połówki.

Porady

Do zupy można dodać tarty chrzan - poprawi to jej smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować