Barszcz ………..

0 (0 ocen)

  • 20 min

Celowo nie podaję nazwy tego barszczu. Wyjaśnienie poniżej.

  • 20 min

Składniki:

  • ½ mięso wołowe + włoszczyzna do gotowania mięsa.
    20 dkg. boczek wędzony
    ½ kg ugotowanych buraków
    1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
    2 marchewki
    1 pietruszka - korzeń
    ½ selera – korzeń
    1 szklanka pokrojonej kapusty
    3 ziemniaki
    ¾ szklanki śmietany 18%
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz, liść laurowy
    Odrobina cukru do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz ……….. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ugotować mięso, wyjąć z wywaru, poczekać żeby ostygło, pokroić w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso dodać, przesmażony, pokrojony w kostkę boczek i ugotowane mięso. Włożyć pokrojone w kostkę warzywa, ziemniaki i kapustę. Gotować 15 minut. Dodać ugotowaną z częścią wywaru fasolę i buraki starte na tarce o dużych oczkach, liść laurowy i gotować jeszcze około 10 minut. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem. Doprawić do smaku. Po dodaniu śmietany już nie gotować. Odstawić na godzinę. Po tym czasie podgrzać i podawać barszcz posypany koperkiem.

Porady

Na pewno wywodzi się z Ukrainy. Każda część Ukrainy ma swój przepis na barszcz. Są barszcze z wędzonką, mięsem, fasolą, grzybami . Barszcz podawany w Polsce pod nazwą „ barszcz ukraiński” znacznie różni się od oryginalnego, np. tym, że nie zawiera żadnej fasoli, jak również tym, że poszczególne składniki barszczu dodawane są w ściśle określonym czasie, tak żeby żaden składnik nie był rozgotowany. Barszcz ten powinien po ugotowani, odstać godzinę i dopiero wtedy po podgrzaniu podajemy. Z tym podanym przeze mnie, jest podobnie, też powinien trochę odstać. Ten barszcz bardziej przypomina barszcz wołyński.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować