Barramundi-australijska ryba z warzywami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wspaniała,bardzo popularna ryba prosto z Australii usmażona wraz z warzywami,serwowana na włoskim chlebie.Dodatkiem do ryby jest równie zdrowa soczewica.Barramundi nie ma drobnych ości.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 duża ryba Barramundi (wypatroszona)
    1 duża cukinia
    2 pomidory (sezonowe/krajowe)
    100 gram soczewicy ( 1 saszetka)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 cytryna lub limonka
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego (mielonego)
    3 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
    1 ciabatta

Barramundi-australijska ryba z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu z osoloną wodą ugotować soczewicę(25 minut).Pomidory i cukinię umyć,pokroić,wrzucić na rozgrzaną patelnię,wlać oliwę, posypać solą.Smażyć na średnim ogniu,aż zmiękną.Ciabattę przekroić na pół(poziomo).Warzywa przełożyć na kromkę ciabatty,część oliwy wsiąknie w pieczywo.
  • 2. Barramundi umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem,naciąć,a w nacięcia wcisnąć natkę pietruszki.Na patelni, na której smażyły się cukinia i pomidory ułożyć rybę,smażyć 8 minut z obu stron,(patelnię przykryć).
  • 3. Rybę ułożyć na kromce ciabatty z warzywami,obok porcję soczewicy.Udekorować liściem sałaty strzępiastej i plasterkami cytryny.Danie podawać gorące.

Porady

Barramundi można kupić w sklepach sieciowych, w sprzedaży znajdują się najeczęściej wypatroszone ryby na tackach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy