Jedna z moich ulubionych zimowych zup. Mocno czosnkowa, pikantna i doskonale rozgrzewająca. Jest na tyle sycąca, że spokojnie zastąpi obiad, jeśli lubicie czosnek to musicie spróbować - szczególnie w te szare zimowe, popołudnia :). Polecam!
Składniki:
1 duża główka czosnku,
70 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem,
5-6 kromek czerstwego razowego chleba,
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól do smaku
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
100 g koncentratu pomidorowego
100 g serka topionego śmietankowego
Bardzo rozgrzewająca zupa podwójnie czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb drobno kruszymy - można zmiksować blenderem.
Czosnek obieramy, ząbki kroimy w cienkie plastry. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilkę smażymy na małym ogniu często mieszając do momentu aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć. Wsypujemy chleb i podsmażamy aż lekko się zezłoci, często mieszając. Dodajemy mięso i chwilę smażymy aż mięso straci krwisty kolor. Wsypujemy paprykę i pieprz. Dodajemy koncentrat. Mieszamy, wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy serek pokrojony w kostkę i chwilę gotujemy aż serek się rozpuści. Doprawiamy solą.
Komentarze