Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą

4.49 (175 ocen)

Mój tata prawie ze łzami w oczach oddawał mi swoje 6 prawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował je zasuszyć). No cóż, życie jest brutalne. Za to wynagrodziłam mu to pysznym risotto. Cieszyłam się, że mu smakowało, ponieważ on nie lubi zagrani

Składniki:

  • Składniki:
    400 g ryżu arborio
    6 dużych świeżych prawdziwków (borowików)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów
    200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki)
    1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) )
    3 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu
    pęczek natki pietruszki
    pół łyżki suszonego tymianku
    5 gałązek świeżego tymianku
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy.
  • 2. Potem do ugotowanego ryżu dodajemy ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił.
    W tym czasie świeże grzyby kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku z zielami angielskimi, listkami laurowymi i ziarnami pieprzu przez około 40 minut.
  • 3. Jak ugotujemy grzyby następnie podsmażamy je na maśle, by były bardziej chrupkie. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Do ryżu dodajemy gotowe grzyby leśne. Doprawiamy pieprzem, tymiankiem, natką. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować