Bardzo kruche ciasto z porzeczkami i truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki i truskawki obieramy, myjemy. Truskawki kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnuszka, dodajemy troszkę wody, miód i podgotowujemy. Jeśli miód się rozpuści odstawiamy garnuszek i odlewamy powstały sok.
2.Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno połową schłodzonego ciasta, a drugą ponownie odkładamy do lodówki. Spód podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
4.Po tym czasie ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy owoce, które również można obsypać cukrem waniliowym. Na wierzch rozkładamy drugą połowę schłodzonego ciasta. Pieczemy dalej przez 40-45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze