Bardzo kruche ciasteczka kawowe

4.48 (204 ocen)

  • 40 min

Te ciasteczka są wprost niewiarygodnie kruche, po prostu: rozpływają się w ustach. Są mocno kawowe. Niezbyt słodkie, więc można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Przygotowuje się je w kilka minut, pieczenie zajmuje niecałe pół godzinki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 20-25 sztuk:
    200 g. miękkiego masła
    225 g. mąki pszennej (można użyć razowej)
    75 g. ciemnego cukru (użyłam dark muscovado, może być cukier trzcinowy)
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Bardzo kruche ciasteczka kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem, solą i cynamonem (użyłam rózgi), a gdy się dokładnie połączą dodaję po kolei: kawę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec mieszania użyłam łyżki. Ze wszystkich tych składników powinno powstać bardzo miękkie i delikatne, ale gęste ciasto. Formuję z niego małe kulki i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasteczka rozleją się w trakcie pieczenia). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Upieczone i przestudzone ciasteczka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować