Bardzo kruche ciasteczka

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki;
    półtorej kostki margaryny;
    1 kostka masła;
    3/4 szkl. śmietany;
    1 żółtko;
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Bardzo kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać margarynę i masło (tłuszcz powinien być zimny). Składniki posiekać nożem. Śmietanę, żółtko i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i dodać do posiekanej mąki z tłuszczem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość mniej niż pół centymetra i wycinać foremką bądź radełkiem ciastka. Ciastka posmarować pozostałym białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować