Baranki te pięknie udekorują świąteczny stół i koszyczek ze święconką .
2 godz.
Składniki:
Ciasto kruche :60 dag mąki,1 kostka masła,1 łyżka smalcu,20 dag cukru pudru,2 żółtka,1 całe jajko,2 łyżki śmietany,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
marmolada o smaku różanym do przełożenia baranków
Dekoracja:cukrowe pisaki Dr.Oetkera,cukier błyszczący zielony Dr.Oetkera,żelowy niebieski pisak z brokatem Dr. Oetkera
Foremka metalowa w kształcie baranka
Ciasteczka baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść na stolnicy.Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok.4-5 mm i wykrawać foremką baranki.Układać ciasteczka w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok.15 min.Ciasteczka zdjąć z blachy.Przestudzone smarować cienko marmoladą i składać po 2.
Dekorowanie baranków: Całe baranki zdobimy cukrowym białym pisakiem robiąc malutkie sprężynki.Dół barankowi -czyli trawkę robimy zielonym pisakiem ,a następnie posypujemy to miejsce zielonym cukrem błyszczącym.. Wstążkę na szyi ,brwi,usta robimy czerwonym pisakiem a oczy niebieskim pisakiem. Gotowe baranki odstawiamy do wyschnięcia..
Porady
Baranki możemy polukrować również białym lukrem i ozdobić kolorowymi cukrowymi ozdobami.
Komentarze