Baranki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe w smaku. Idealne jako ozdoba stołu wielkanocnego.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 olejku cytrynowego

    Dodatkowo:
    Kasza manna do obsypania form
    barwnik zielony

    Na lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa Desery

Baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baranki wielkanocne 1. Przygotować 2 formy na baranki, wysmarować dokładnie margaryną i obsypać kaszą manną.
  • Baranki wielkanocne 2. Zamykamy szczelnie formy.
  • Baranki wielkanocne 3. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejek cytrynowy na koniec dodajemy roztopioną margarynę ciepłą.
  • Baranki wielkanocne 4. Gotową masę na baranki dzielimy na 2 części, białej zostawiamy więcej a do drugiej dodajemy odrobinę barwnika zielonego.
  • Baranki wielkanocne 5. Wlewamy 1 masę do form,
  • Baranki wielkanocne 6. Następnie wlewamy masę zieloną,
  • Baranki wielkanocne 7. i za pomocą długiej wykałaczki, delikatnie okrężnymi ruchami mieszamy obie masy.Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni .
  • Baranki wielkanocne 8. Po upieczeniu baranki wyjmujemy z formy i studzimy.
  • Baranki wielkanocne 9. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Ubijamy wszystko przez 15 minut.
  • Baranki wielkanocne 10. Za pomocą szprycy dekorujemy baranki.
  • Baranki wielkanocne 11. Wesołych świąt:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować