Baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować 2 formy na baranki, wysmarować dokładnie margaryną i obsypać kaszą manną.
2.Zamykamy szczelnie formy.
3.Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejek cytrynowy na koniec dodajemy roztopioną margarynę ciepłą.
4.Gotową masę na baranki dzielimy na 2 części, białej zostawiamy więcej a do drugiej dodajemy odrobinę barwnika zielonego.
5. Wlewamy 1 masę do form,
6.Następnie wlewamy masę zieloną,
7.i za pomocą długiej wykałaczki, delikatnie okrężnymi ruchami mieszamy obie masy.Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni .
8.Po upieczeniu baranki wyjmujemy z formy i studzimy.
9.Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Ubijamy wszystko przez 15 minut.
Komentarze