Baranek wielkanocny - babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieramy żóltka dodając do nich stopniowo cukier biały. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Lekko schłodzone masło dodajemy do żółtek małą strużką i cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 C.
2.Blachę smarujemy tłuszczem ( do form o nietypowych kształtach polecam tłuszcz w sprayu). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Przekładamy do formy i pieczemy około 45 minut.Czas pieczenia zależy od piekarnika. Należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem
Przepis już jakiś czas temu znalazłam na stronie Kotelt.tv.
Zmieniłam formę i swoją babkę posypałam cukrem pudrem.
Komentarze