Baranek Wielkanocny - babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pięknie pachnie i jest lekko wilgotna, jak dla mnie idealna.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - cukier biały: 190 gramów
    - masło (200 g): 1 sztuka
    - jajka całe: 4 sztuki
    - pomarańcza duża: 0.5 sztuki
    - domowy cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cukier puder /do posypania: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baranek wielkanocny - babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy żóltka dodając do nich stopniowo cukier biały. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Lekko schłodzone masło dodajemy do żółtek małą strużką i cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180 C.
  • 2. Blachę smarujemy tłuszczem ( do form o nietypowych kształtach polecam tłuszcz w sprayu). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Przekładamy do formy i pieczemy około 45 minut.Czas pieczenia zależy od piekarnika. Należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem
    Przepis już jakiś czas temu znalazłam na stronie Kotelt.tv.

    Zmieniłam formę i swoją babkę posypałam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować