Baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sympatyczna dekoracja wielkanocnego stołu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    3 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    1 szklanka mleka (letnie)
    1-2 jajka
    100 g rozpuszczonego tłuszczu

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, odrobina cukru i połowa mleka, rozrobić pozostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, dodać resztę cukru i roztrzepane jaja, resztę mleka rozpuszczoną margarynę, wyrośnięte drożdże.
    Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    Formę smarujemy rozgrzanym tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
    Porcja na 2 baranki.
    Wypełniamy połówkę formy, tą z pyszczkiem i przykrywamy drugą częścią.
    Pieczemy 20-25 minut 180 stopni C.

Porady

Forma do pieczenia - Odlew aluminiowy. BARANEK WIELKANOCNY DUŻY Wymiary: długość: 28 cm, szerokość: 14 cm, wysokość: 20 cm Formę można kupić na Allegro

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy