Barwny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od wyłożenia małej keksówki folią aluminiową. Ciastka kruszymy i mieszamy z jogurtem. Wykładamy równomiernie na dno foremki.
2.Rozmrożone jagody miksujemy, mieszamy z cukrem i serkiem. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Dodajemy do jagodowej masy. Wlewamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
3.Rozmrożone truskawki miksujemy, mieszamy z cukrem i serkiem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na jagodową, zastygnięta masę. Na środku układamy banany. Wstawiamy do lodówki.
4.3/4 szklanki soku gotujemy w garnku. Resztę łączymy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do wrzącego soku ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zostawiamy aby wystygł. Do zimnego zielonego budyniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wlewamy po obu stronach bananów. Wstawiamy do lodówki.
5.Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Dodajemy jogurt i rozpuszczona żelatynę. Wlewamy ostatnią warstwę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
Zamiast całej pomarańczy możemy użyć wyciśniętego soku, wtedy mamy pewność, że nie będzie gorzki.
Komentarze