Ciasto z galaretkami - barwna gracja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1
BISZKOPT:
Białka należy oddzielić od żółtek a następnie należy je ubić ze szczypta soli na sztywną pianę.Dodać do piany cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać kolejno żółtka i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec w temp.170 stopni przez 25 minut.
2.
Przygotowanie galaretek:
Każdą galaretkę oddzielnie wylać do garnuszka i rozmieszać w szklance gorącej wody. Dobrze stężałe nalezy pokroić w kostkę.
3.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścic w połowie szklanki wody , a gdy napęcznieje podgrzać ją na ogniu a nastepnie wystudzić.
Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem i waniliowym, wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Troche masy pozostawic na wierzch a do pozostałej masy dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i przełożyć przekrojony biszkopt. Na wierzchu ciasta rozprowadzic odłozona wczesniej mase i posypac wiórkami kokosowymi oraz posypka waflowa.Smacznego:)
Komentarze